Mit jelent a cosmeceuticals minőség?

A kor előrehaladtával az emberi szervezet változásokon megy keresztül. Az öregedés egy elkerülhetetlen folyamat, amelynek látható jelei bőrünkön jelentkeznek. Az egész világon a felmérések azt mutatják, hogy a szép külső és egyre fiatalosabb megjelenés ma már szinte követelmény. Ez az új trend manapság nem csak a nőket illeti, hanem a férfiakat is, akik szintén csatlakoztak ehhez a társadalmi filozófiához. (35 évvel ezelőtt Olaszországban a férfiak 75 %-ánál már kialakult ez az érdeklődés, míg Angliában a férfiak csak 14%-ánál). A szép külső iránti megfelelés nem csak abból fakad, hogy saját maguk szükségleteit kielégítsük és ezzel növeljük önbizalmunkat, hanem sokszor a munkáltató követelménye is. Pl. a legtöbb média cégnél az ott dolgozók fiatalos, divatos külsővel rendelkeznek, ez gyakran kellemes megjelenésű, szép nőket jelent. Ezért logikus, hogy a külsőnkkel való törődés gazdaságilag is kimutatható. Az elmúlt évben például az Amerikai Egyesült Államokban 12,5 milliárd dollárt költöttek az emberek a külsejükre, amit a sebészi beavatkozás mellett a kozmetikai szerekre áldoztak leginkább. Ez a kozmetikumok iránti hatalmas érdeklődés érthetően nyomást gyakorol azokra szakemberekre, akik az öregedési folyamat problematikájával, illetve szervezetünk és egyes szerveink helyes működésével foglalkoznak.

Bőrgyógyászok, biokémikusok és további szakemberek már jellemezni ill. befolyásolni tudják a bőrünkön végbemenő változásokat. Természetesen a társadalom igénye a legnagyobb ösztönző (motiváló erő) még a tudomány számára is. A kozmetikában használt anyagok és eljárások széleskörben felhasználhatóak a tudomány területén. A kutatások eredményei hatalmas területen kezdtek elterjedtek, beleértve a multifunkcionális cégek gyártóit, főiskolákat, egyetemeket. Ez bizonyára összefüggött a tudomány fejlődésével, a műszaki lehetőségekkel, és így alakult ki a kozmetológia, mint új tudományág. Ezt a óriási előrehaladást természetesen a társadalom igényei hozták létre. A probléma megoldása nemzetközi összefogást igényelt. A szakemberek ilyen mértékű érdeklődése érthetően más megvilágításba helyezte a kozmetológiában kínálkozó lehetőségeket.

50 évvel ezelőtt a tudósok nagy figyelmet szenteltek a bőr zsírrétegének tanulmányozására, hogy elemezni tudják annak funkcióit, működését. Akkoriban ez nagy előrelépésnek számított, ugyanis azt gondolták, hogy a bőr zsírrétege egy, a szervezet kiválasztó szervei közül. A tudomány fejlődésével azonban más megvilágításba került az öregedés folyamata és az ezzel együttjáró tényezők. A legfontosabb megállapítás az volt, hogy ezekbe a folyamatokba be tudnak avatkozni, és létezik egy olyan megoldás, amely a lehető legelőnyösebb módon képes befolyásolni a bőrünkön végbemenő változásokat. Ez a fejlődés a kozmetikát saját lehetőségei határának szélére állította. A híres amerikai bőrgyógyászokat ez pedig arra késztette, hogy valami módon a kozmetika határait kitolják. Ez magában foglalja a dekorativitás jelentőségét, a saját külsőnk iránti gondoskodást, testünk megfelelő karbantartását, és mindenekelőtt annak szüntelen ápolását. Így jött létre a COSMECEUTICAL szakkifejezés, ami ugyan nem hivatalos kifejezés és sehol a világon nem fogadták el mint szakterminológiát, de a legnagyobb szakemberek között is a kozmetika legmagasabb kategóriáját fejezi ki. A „cosmeceutical” megnevezés gyakran használatos szakkönyvekben, tudományos magazinokban, ami pontosan és érthetően fejezi ki az adott termékre ill. összetevőire vonatkozó legmagasabb szintű kozmetikai minőséget és maximális hatásukat. Kiváltképpen nem hivatalos mivolta végett szükséges tisztázni a cosmeceutical kifejezés jelentését, és mindenekelőtt kiemelni annak tudományos jelentőségét.

RNDr. Soběslav Fiker, CSc.

Bőrünk működése